Virksomhedsledelse i landbruget - det skal du kunne!
Virksomhedsledelse i landbruget - det skal du kunne! - SEGES Projektsitet
Formålet med projektet er at fremme konkurrenceevnen i landbruget ved at styrke den faglige ledelseskompetence hos landbrugets nuværende og kommende ejere og ledere.
Kravene til virksomhedsledelse af et landbrug er stadigt stigende fordi konkurrencen er blevet hårdere. For at kunne drive et succesfuldt landbrug med positive økonomiske resultater skal lederen kunne håndtere en stadig større ekstern og intern kompleksitet og en lang række krævende interessenter samtidig med, at alt skal være optimeret. Det kræver kort sagt ledelseskompetencer.
Den nyeste viden om det praktiske lederskab af et moderne landbrug samles fra de bedste danske og udenlandske eksperter. Med udgangspunkt heri beskrives i en række case-baserede hovedsageligt længere artikler god praksis indenfor konkrete ledelsesområder, herunder strategi, økonomi- og risikostyring, selskabsstrukturer, gårdbestyrelser, ejerskifte, finansiering, forpagtning, købs- og salgsstrategier, forretningsudvikling, kontraktproduktion, forsikringer, udenlandsk arbejdskraft, lean og produktion i udlandet. Der inddrages, men fokuseres ikke på det personlige lederskab, da det er projektets præmis, at dette område er afdækket i den omfattende ledelseslitteratur, der allerede findes. Det er således landbrugsspecifikke forhold der fokuseres på.
Ambitionen er at dække hele ledelsesspektret, og målgruppen er dygtige nuværende og kommende ejere og ledere i landbruget, som vil have en fuldt opdateret referenceramme for virksomhedsledelsen af deres landbrugsbedrift. Artiklerne skal opdatere, understøtte og motivere eksisterende landbrugsledere til at drive et succesfuldt landbrug.
Artiklerne vil bl.a. blive præsenteret ved indlæg på møder og konferencer samt i landbrugets fagblade og opslag på de sociale medier. Endvidere vil indholdet indgå i de kompetenceudviklingsforløb, der udvikles til landmænd.
Det forventes, at ejere og ledere af ca. 40 pct. at landbrugsproduktionen inden for 2-3 år vil have inddraget ny viden fra projektet i deres ledelse af landbrugsbedriften, hvilket vil bidrage til at fremme konkurrenceevnen.
Notatet beskriver fundamentet for artikelserien om virksomhedsledelse i landbruget og afdækker de forskellige ledelsesopgaver på en landbrugsbedrift samt ledelsesområdets samlede kompleksitet set ud fra fremtidens landmand og virksomhedsejer.
Hvem skal hjælpe dig i din virksomhed? Det giver Lotte Lüscher fra Clavis Erhvervspsykologi Aps dig et bud på i artiklen ”Ledergruppens betydning – for arbejdsdagen og for bundlinjen”.
Skal du sælge eller købe en bedrift? Og er der familie involveret? Så giver artiklen ”Overvejelser ved ejer- og generationsskifte” dig svar på, hvad du skal overveje, og hvilke muligheder du skal kende til, før du kaster dig ud i ejerskifteprocessen.
Hvordan ved man, at man er en god virksomhedsleder? Og hvordan bliver man endnu bedre? Det giver William S. Andersen, specialkonsulent i strategi og økonomi, dig et svar på i artiklen ”Tag din virksomhedsledelse et niveau op”.
Lad være med at spilde tiden. Sådan lyder det fra Susanne Pejstrup fra Lean Farming®, der har skrevet artiklen ”Tidsforbruget skal ind i produktionsstyringen”.
Hvad er ledelse egentligt? Det forklarer Jørgen Kroer, seniorkonsulent i ledelse, i sin artikel ”Up-to-date ledelse i en turbulent hverdag – relationer, rammer, retning og roller”, hvor han også præsenterer værktøjet 4R-modellen.
Ny artikelserie sætter fokus på, hvilke teorier, praksisser og værktøjer du som virksomhedsleder skal kende og kunne, hvis du vil være en god leder i landbruget. Læs de otte artikler hver for sig eller samlet i gratis e-bog.
Økonomistyring er en vigtig ledelsesopgave, som kan spare dig for ubehagelige overraskelser, fordi du hele tiden har styr på din bedrift. Det er budskabet i specialkonsulent Mads R. Simonsens artikel ”Økonomistyring – en ledelsesopgave”.